DIT ARTIKEL IS EXTRA SERVICE EN IS BEDOELD ALS DHZ.

VOOR PRO ONDERSTEUNING HEB JE EEN ICT-ER NODIG. JE BENT ZELF VERANTWOORDELIJK EN NIET MCM WEBSITES

Een mail account aanmaken is eigenlijk super makkelijk. Je moet alleen goed weten welke gegevens je moet invoeren. In deze uitleg de basics die je moet weten om in elk mailprogramma een account aan te maken. Elk programma werkt weer anders. Maar uiteindelijk hebben ze allemaal de zelfde gegevens nodig.

Gebruikersnaam en wachtwoord

Je krijgt als je een mailaccoiunt aanmaakt altijd een gebruikersnaam en wachtwoord van je hosting partij. Veel van mijn klanten hosten hun domeinnaam bij mij. Je kan deze gegevens dan ook bij mij opvragen.

Je gebruikersnaam is altijd je emailadres. Dus als je ik@mijnbedrijf.nl als email account wilt aanmaken in je mailprogramma dan gebruik je dat emailadres als gebruikersnaam.

Je wachtwoord komt smane met je gebruikersnaam mee. Ik kan alleen een nieuw wachtwoord voor je aanmaken. Ik kan je huidige wachtwoord niet oproepen. Dit is uit beveiligings overwegingen.

In sommige mailprogramma’s zoals Mail van Apple hoef je in het begin alleen een naam voor die account met je gebruikersnaam en wachtwoord te geven.

IMAP, POP & SMTP

Je hebt een server die zorgt voor het mail versturen en je hebt een server voor mail ontvangen. Logisch toch!

Server inkomende e-mail

• Kies het type IMAP om je mail op al je apparaten met elkaar te laten synchroniseren.
  • Kies het type POP als je met één hoofd computer werkt waar al je mail geregeld moet worden.

Voor de IMAP of POP oftewel de server inkomende e-mail oftewel hostnaam kies je mail.jouwdomeinnaam.nl (jouwdomeinnaam wordt dan ook jouw domeinnaam die je invult).

Server uitgaande e-mail

Kies dezelfde mail.jouwdomeinnaam.nl" voor server uitgaande e-mail" (ook wel SMTP server genoemd).

Poorten

De poorten bepalen of je mail via beveiligd of een niet beveiligde weg lopen. Meestal zitten deze instellingen verstopt onder een knop die je moet aanvinken of uitvinken met titel "Geavanceerd". Bij Apple kiest het systeem zelf de poorten. Dit gaat niet altijd goed en dit moet je dan later aanpassen.

Kijk even in je voorkeuren/instellingen scherm waar je zoiets ziet. Je wilt het liefst een beveiligde mail hebben. Deze werken altijd met de volgende poorten als je bij mij je domeinnaam host:

• POP+SSL/TLS beveiligd poort 995
  • IMAP+SSL/TLS beveiligd poort 993
  • SMTP+SSL/TLS beveiligd poort 465

Per programma

Kijk voor eventuele uitleg per programma op deze site.