- In Woocommerce kun je natuurlijk je belasting tarieven beheren. Je moet eerst bepalen naar welke landen je verkoopt. In principe kun je in Nederland, en ook als je naar andere landen aan consumenten verkoopt, met drie tarieven te maken hebben.
- Standaard tarief; 21% BTW
- Gereduceerd; 9% BTW
- Nultarief; 0% BTW
In deze uitleg zal ik vertellen hoe je voor een bedrijf in Nederland verkopen aan consumenten je Belasting in moet richten in Woocommerce.
Om je belasting instellingen in te stellen ga je naar de achterkant van je WordPress website en kies je WooCommerce/Instellingen en kies je tab "Belasting". In de tab "Belasting" heb je standaard vier opties staan namelijk:
- Belastingopties
- Standaardtarieven
- Gereduceerd tarief tarieven
- Nultarieven
Ik zal deze opties hieronder uitleggen.
Table of Contents
Toggle1. Belastingopties
- Prijzen ingevoerd met belastingen; hoe ga je de prijzen bij je producten invoeren? Voor consumenten websites is het handig om de prijs inclusief BTW in te voeren. Voor B2B is het misschien handig om dit juist exclusief BTW te doen. Dit is een eigen keus.
- Bereken belasting gebaseerd op; vanuit welk adres wordt de belasting gebaseerd. Deze zal over het algemeen op "Winkelbasisadres" kunnen staan als je producten vanuit Nederland verstuurd. Dit is pas echt van belangrijk wanneer je vanuit het buitenland goederen levert. Kijk voor meer informatie bij de Belastingdienst rekenhulp. Zo kom je erachter wat je echt moet innen aan BTW.
- Belastingklasse voor verzendkosten; hier bepaal je hoeveel BTW er over de verzendkosten gerekend moet worden. In Nederland is het tarief dat je toepast, afhankelijk van het soort goederen dat je verstuurt. Voor de verzendkosten van het pakket neem je het btw-tarief dat geldt voor de producten die je verzendt. Dus meestal kies je hier voor "Belastingklasse voor verzendkosten gebaseerd op artikelen in de winkelmand".
- Afronding;
- Aanvullende belastingklassen; werk je met meerdere belastingtarieven dan kun je die hier aangeven. Hiervoor moet je natuurlijk wel eerst de nodige gegevens hebben ingevuld bij die belastingtarieven.
- Toon prijzen in de winkel; wil je de prijs bij je producten inclusief of exclusief BTW tonen. Doe je het exclusief dan is het misschien handig dat je punt 8 leest. Deze functie is handig als je B2B doet. Je laat dan meestal geen BTW in de prijs zien.
- Toon prijzen gedurende bestellen en afrekenen; laat je bij het afrekenen de prijzen inclusief of exclusief zien. Deze functie is handig als je B2B doet. Je laat dan meestal geen BTW in de prijs zien.
- Prijsweergave-achtervoegsel; wil je iets achter de prijs weergeven bij je producten? Je kan hiermee bv €200,- excl. BTW weergeven.
- Toon belastingtotalen; hoe wil je de belasting totalen laten zien aan het eind van de afrekening?
1.1 Toon prijzen in de winkel
Afhankelijk van hoe je werkt met welk soort klanten is het handig om wel of niet BTW te laten zien. Bij B2B is het meestal gewoon om geen BTW bij produkten te laten zien. In combinatie met "Prijsweergave-achtervoegsel" kun je aangeven of het inclusief of exclusief BTW is.
1.2 Toon prijzen gedurende bestellen en afrekenen
Afhankelijk van hoe je werkt met welk soort klanten is het handig om wel of niet BTW te laten zien bij het afrekenen. Bij B2B is het meestal gewoon om geen BTW bij produkten te laten zien en pas in totaal overzicht los de BTW te tonen.
1.3 Prijsweergave-achtervoegsel
Soms wil je meer informatie weergeven bij je prijs. Misschien wil je duidelijk maken dat de prijs excl. BTW is. Dan kun je dat hier invullen.
1.4 Toon belastingtotalen
Hoe wil je al je belasting tarieven laten zien aan het eind van de streep? Stel je hebt te maken met 21% BTW en 9% BTW. Hoe ga je die BTW dan laten zien.
- Per belastingtarief.
- Tel je het samen op als één totaal belasting tarief.
2. Standaardtarieven
Bij de standaardtarieven kun je voor meerdere landen het standaardtarief instellen. Je kan dit per land doen door bijvoorbeeld NL voor Nederland en of BE voor België bij landcode in te voeren. Je kan ook één tarief voor alle landen aanhouden en gewoon een sterretje plaatsen zoals je hieronder kunt zien.
Wanneer mag ik welk tarief instellen en moet ik per land kijken?
Je hebt in Europa te maken met een drempelbedrag. Het ziet er naar uit dat dit bedrag in 2020 naar €10.000,- gaat. Blijf je hieronder dan kun je gewoon het Nederlandse tarief hanteren van 21% BTW voor alle landen in Europa. Lees hier meer over de Europese BTW regels.