Soms zijn er van die momenten dat je denkt “ctrl-z of cmd-z (appeletje-z). Ik ging zo ver in mijn digitale denken dat ik dit zelfs dacht op moment dat ik aan het schilderen was. Ik dacht als het mis gaat kan ik het altijd ongedaan maken. Totdat ik helemaal in mijn zen moment kwam en realiseerde dat ik in mijn “normale realiteit” aan het werk was. Paniek!

In de digitale realiteit heb je wel zo’n ctrl-z of cmd-z mogelijkheid. Heerlijk, als je weer eens een foutje maakt terwijl je in spreadsheet of foto bewerking programma zit te werken. Maar als je in een website zit te werken is dat toch wel anders nadat je iets hebt opgeslagen. Zo gooide ik gisteren nog per ongeluk een menu van een website weg. Verwijderd betekend weg, foetsie, verdwenen! Of toch niet?

Het antwoord is backup! Met een backup kun je terug in de tijd. Ik kon dus prima het menu weer terug krijgen vanuit de backup. Je kan afhankelijk van je instellingen je backup van gisteren of vorige week terug halen. Nu heb ik een mogelijkheid gevonden met WP Time Capsule die maakt dat ik voor iedere soort website een backup kan maken. Er zijn eigenlijk drie soorten:

  1. Langere periode backup
  2. Dagelijkse backup
  3. Real-time backup

De verdeling kun je als volgt bekijken.

  1. Heb je een statische website en verander je één keer per maand of week iets dan kun je voor een wekelijkse backup kiezen.
  2. Maar stel je schrijft toch dagelijks een artikel voor je nieuws of blog pagina dan is het veiliger om te kiezen voor een dagelijkse backup.
  3. Heb je een webshop, evenementen website, boekingen website, een websites waar er reviews geplaatst kunnen worden etc dan is een realtime backup aan te raden. De realtime backup zorgt ervoor dat 10 minuten na een nieuwe bestelling een backup gemaakt wordt. Je raakt dus nooit klantinformatie kwijt.

De backup die gemaakt wordt zal de eerste keer een totale backup maken. Daarna zal alleen die informatie worden bewaard die nieuw is. Dit heet incremented backup. Dit bespaart heel veel serverruimte. Kijk hieronder en trek de midden lijn heen en weer zodat je de twee plaatjes voor uitleg kan bekijken.

Normale backupIncremented backup

Met WP Time Capsule komt er ook nog bij kijken dat ik, wanneer je site geupdate moet worden, ook nog eens eerst een staging site kan neerzetten. Dit is een soort test website die naast je live site wordt neergezet. Ik kan kijken wanneer ik veranderingen doorvoer of je site dan nog wel functioneert. Is dit het geval dan kan ik de test site omzetten naar de live site met één druk op de knop. Dit scheelt zoveel tijd!! En dus geld. Je zou een dief van je eigen portemonnee zijn als je dit niet hebt.

Hoe is jouw backup geregeld nu? Heb je altijd een mogelijkheid om ergens op terug te vallen. Met de backup functie van WP Time Capsule zorg ik ervoor dat je altijd je meest actuele backup hebt en dat je site veilig geupdate kan worden. Kijk hier voor de pakketten die ik aanbiedt.