Je kan altijd met webmail op elke plek ter wereld je mail accounts bekijken. Webmail is een app die draait op je server en laat zien wat er op dat moment op je server aan mail staat.

1. Wat is webmail?

Je gebruikt waarschijnlijk een mailprogramma zoals Mail, Thunderbird, Outlook etc om je mail te versturen en bekijken. Maar soms ben je ergens waar je geen eigen mobiel, tablet of computer hebt staan. Je kan dan op een vreemde computer via webmail toch bij je mail. Om dit te doen moet je wel je emailadres en het bijbehorende wachtwoord weten.

Wat je doet is eigenlijk rechtstreeks via een app op je mailserver inloggen. Deze laat dan alleen van die mailaccount de mail zien. Heb je meerdere accounts dan moet je met andere inloggegevens inloggen om die te kunnen zien. Webmail is geen verzameling van alle accounts zoals je in je mailprogramma gewend bent. Je kan alleen één account per keer bekijken.

Hieronder beschrijf ik per hosting wat de mogelijkheden zijn. Weet je niet welke je moet hebben neem even contact op of probeer https://www.jedomeinnaam.nl/webmail of https://webmail.xel.nl en vul je gebruikersnaam(emailadres) en bijbehorende wachtwoord in.

2. Webmail bij Easyhosting

Afhankelijk van je instellingen kun je onderdelen in Nederlands of Engels tegenkomen. Wil je dit veranderd zien dan kun je contact opnemen via de mail

1. Ga naar (met www of zonder www!) https://www.jedomeinnaam.nl/roundcube
  2. Vul je emailadres in.
  3. Vul je wachtwoord in.

2.1 Instellingen Roundcube

Instellingen kun je gebruiken om de webmail naar je hand te zetten. Je kan hier bv de taal instellen, mailbox weergave, berichtweergave en veel meer.

2.2 Gebruikersinterface

Om de taal aan te passen ga je naar Instellingen/Gebruikersinterface/Taal

1. Klik op dropdown menu en kies je taal. In het voorbeeld is er gekozen voor "Dutch(Nederlands)
  2. Klik dan op "Opslaan"

2.3 Adresboek

In het adresboek kun je je contacten opslaan.

1. Om adressen te importeren klik op "importeren"
  2. Om adressen te exporteren klik op "exporteren"
  3. Klik op een contact en dan op "opstellen" om een mail naar die persoon te sturen.

3. Webmail via Xel

Ga naar https://webmail.xel.nl/ en het inlogvenster ziet er als volgt uit. Je gebruikersnaam is je emailadres.

3.1 Overzicht webmail Xel

Eigenlijk is de Xel variant een verdekte Roundcube maar dan met Xel logo :-). De instellingen van hierboven zijn dan ook van toepassing.

3.2 Is het veilig

Webmail maakt gebruik van SSL voor een beveiligde gegevensoverdracht. Je merkt hier niets van, maar de verbinding met de mailserver is wel beveiligd.

3.3 Hoe groot mag bijlage zijn?

Webmail ondersteunt bijlagen tot een grootte van 5 MB (totaal).

3.4 Problemen

• Wat betekent de melding You must be logged in to access this page?
    • Je browser moet cookies accepteren om te kunnen inloggen op Webmail. Als je deze melding krijgt komt dat waarschijnlijk omdat je browser geen cookies accepteert. Wijzig de instellingen van je browser om in te loggen op Webmail.

3.5 Vakantieberichten

Ga je op vakantie of ben je er even tussenuit? Geen probleem geef door welk automatisch bericht je ingesteld wilt hebben en ik plaats hem voor je.

Laatste update: juni 26, 2020

december 5, 2014   2586    Mail