Je kan altijd met webmail op elke plek ter wereld je mail accounts bekijken. Webmail is een app die draait op je server en laat zien wat er op dat moment op je server aan mail staat.

1. Wat is webmail?

Je gebruikt waarschijnlijk een mailprogramma zoals Mail, Thunderbird, Outlook etc om je mail te versturen en bekijken. Maar soms ben je ergens waar je geen eigen mobiel, tablet of computer hebt staan. Je kan dan op een vreemde computer via webmail toch bij je mail. Om dit te doen moet je wel je emailadres en het bijbehorende wachtwoord weten.

Wat je doet is eigenlijk rechtstreeks via een app op je mailserver inloggen. Deze laat dan alleen van die mailaccount de mail zien. Heb je meerdere accounts dan moet je met andere inloggegevens inloggen om die te kunnen zien. Webmail is geen verzameling van alle accounts zoals je in je mailprogramma gewend bent. Je kan alleen één account per keer bekijken.

Ik heb zelf een voorkeur voor Roundcube. Dit is een overzichtelijke webmail app. Dit is ook degene die ik hieronder verder beschrijf.

2. Inloggen

Afhankelijk van je instellingen kun je onderdelen in Nederlands of Engels tegenkomen. Wil je dit veranderd zien dan kun je contact opnemen via de mail

1. Ga naar (met www of zonder www!) https://www.jedomeinnaam.nl/webmail
  2. Vul je emailadres in.
  3. Vul je wachtwoord in.
  4. Als dit je eerste keer is kun je een melding krijgen die aangeeft dat je iets gaat veranderen. Kies om verder te gaan door op "Begrepen" of "Got it" te klikken.
  5. In de volgende pagina is de bovenkant voor nu het belangrijkste. Je kunt daar 3 manieren kiezen om webmail te bekijken.
  6. Om voortaan altijd via een specifieke app naar mail te kijken kies je onder de app "als standaard instellen" of "Set as default". De tekst veranderd naar "Standaard" of "Default"Vanaf dat moment zal webmail altijd met die app openen.
  7. Klik op het plaatje van de app. En je komt in je mail account terecht.

3. Instellingen Roundcube

Instellingen kun je gebruiken om de webmail naar je hand te zetten. Je kan hier bv de taal instellen, mailbox weergave, berichtweergave en veel meer.

3.1 Gebruikersinterface

Om de taal aan te passen ga je naar Instellingen/Gebruikersinterface/Taal

1. Klik op dropdown menu en kies je taal. In het voorbeeld is er gekozen voor "Dutch(Nederlands)
  2. Klik dan op "Opslaan"

4. Adresboek

In het adresboek kun je je contacten opslaan.

1. Om adressen te importeren klik op "importeren"
  2. Om adressen te exporteren klik op "exporteren"
  3. Klik op een contact en dan op "opstellen" om een mail naar die persoon te sturen.

Laatste update: juli 5, 2018

december 5, 2014   1716    Mail