Hoe ziet de basis indeling van wordpress eruit? Waar vind ik wat? Ik leg hier de hoofdzaken uit. Hierdoor zullen niet alle onderdelen worden besproken. Ik bespreek hier de in praktijk meest gebruikte onderdelen.

1. Overzicht

Dit is de basisindeling van wordpress. Je komt binnen op het 'Dashboard'. Dit is het bovenste onderdeel van het menu aan de rechterkant. Dit menu gebruik je om naar het onderdeel naar keuze.

1. Topmenu; is een nog snellere manier van werken. Hier kun je snel naar bepaalde onderdelen in de site.
  2. Het rechtermenu; hier zie je alle onderdelen waar je in kan werken.
  3. Het informatievenster; geeft inforamtie weer afhankelijk van het gekozen menu item uit het rechtermenu.

2. Dashboard

Het 'Dashboard' kan een overzicht geven van wat er allemaal op je site is en gebeurd. In de praktijk ga je hier niet veel gebruik van maken. Later d.m.v toevoegen van functionaliteiten wordt dit scherm interessanter.

Het update gedeelte is niet iets waar je mee moet spelen als je niet weet wat je doet! Een update kan veel invloed hebben op het uiterlijk van je wbesite. Soms zijn er veranderingen die je moet onderscheppen. Dit om te voorkomen dat je hele layout van de website in elkaar stort.

3. Berichten(alleen voor bloggebruikers)

Onder 'berichten' vind je alle berichten die je hebt geschreven.

Wat kun je hier?

1. 'Nieuw bericht'; schrijf een nieuw bericht.
  2. 'Bericht zoeken'; zoeken binnen je berichten; stel je hebt honderden berichten dan is dit makkelijk om een bepaald bericht te vinden.
  3. 'Acties'; selecteer berichten door op het vierkante vakje te klikken en kies een actie. Deze acties wordt in één keer over alle berichten uitgewerkt.
  4. Wanneer je met je muis over een bericht heen zweeft komen er extra opties tevoorschijn.
    • 'Bewerken'; je kan of op de titel of op 'bewerken' klikken om in het bericht te gaan om wijzigingen door te voeren.
    • 'Snel bewerken'; geeft je een mogelijkheid om een aantal onderdelen snel aan te passen.
    • 'Prullebak'; gooi je bericht in de prullebak als hij niet meer nodig is. Hij is dan nog niet echt verwijderd. Je krijgt een extra tab bovenin naast 'Gepubliceerd' die 'Prullebak' heet. Hierin kun je het bericht definitef weggooien of herstellen.
    • 'Bekijken'; laat het bericht in de browser zien zoals hij er nu uit ziet.

4. Media

Onder 'Media' vindt je alle afbeeldingen, audio, video en andere bestanden zoals pdf. Je kan ze hier bewerken. In de praktijk zal je de 'media' tab niet vaak gebruiken omdat je afbeeldingen en bestanden direct in de pagina's & berichten toevoegd.

1. 'Nieuw bestand'; voeg een nieuw bestand toe.
  2. Wat wil je zien? Maak een keuze hoe je de bestanden wilt bekijken.
    • Lijst of grid layout.
    • Welke soort bestand moet er weergegeven worden?
    • Van welke datum?
    • Wil je meerdere bestanden tegelijk selecteren dan kies je 'Massaselectie'.
  3. Zoek op naam van een bestand.

5. Pagina's

In 'Pagina's' beheer je de pagina's van je website. Je bent nu door de vorige uitleg reeds

1. 'Nieuwe pagina'; maak een nieuwe pagina aan.
  2. 'Pagina's zoeken'; zoeken binnen je pagina's; stel je hebt honderden pagina's dan is dit makkelijk om een bepaalde pagina te vinden.
  3. 'Acties'; selecteer pagina's door op het vierkante vakje te klikken en kies een actie. Deze acties wordt in één keer over alle pagina's uitgewerkt.
  4. Wanneer je met je muis over een paginatitel heen zweeft komen er extra opties tevoorschijn.
    • 'Bewerken'; je kan of op de titel of op 'bewerken' klikken om in de pagina te gaan om wijzigingen door te voeren.
    • 'Snel bewerken'; geeft je een mogelijkheid om een aantal onderdelen snel aan te passen.
    • 'Prullebak'; gooi je pagina in de prullebak als hij niet meer nodig is. Hij is dan nog niet echt verwijderd. Je krijgt een extra tab bovenin naast 'Gepubliceerd' die 'Prullebak' heet. Hierin kun je de pagina definitef weggooien of herstellen.
    • 'Bekijken'; laat de pagina in de browser zien zoals hij er nu uit ziet.

Wanneer je een pagina aanmaakt komt deze niet direct in het menu voor. Hiervoor moet je het menu aanpassen, zie verderop onder 6.2 Menu's.

6. Weergave

In weergave kun je beïnvloeden wat er in je site wordt getoond aan extra onderdelen. Een aantal onderdelen moet je niet aanzitten als je er geen verstand van hebt wat je doet! Klik je op 'Weergave' dan kom je standaard in het 'Thema's' gedeelte. Laat hier alles staan zoals het is!!

6.1 Widgets

Widgets zijn kleine onderdelen die je kan laten zien in je zijbalk. Gebruikt jouw website zijbalken dan kun je hier beïnvloeden wat er getoond mag worden. Ik ga hier niet verder op in omdat dit meestal onderdelen zijn die deel uitmaken van het ontwerp. Ga je die aanpassen dan kan het ontwerp veranderen. Neem contact op met mij als je iets wilt aanpassen.

Laatste update: oktober 13, 2016

december 17, 2015   1261    Wordpress Basis