Als jij zelf wel eens zelf afbeeldingen in je site zet en verder kijkt of er iets ingevuld moet worden dan wordt je op een gegeven moment geconfronteerd met de ALT tekst… (spooky muziek). Wat is het? Wat moet je er mee? Wat moet je er niet mee? Is het belangrijk voor SEO (search engine optimalisation) Ik ga in dit artikeletje het mysterie oplossen!

Laat ik voorop stellen dat de alt tekst niet verplicht is! Euuhh …maar toch ook weer wel!? Wanneer je een website voor een overheidsinstantie maakt ben je verplicht je te houden aan deze richtlijnen. Maar ik ga er even voor het gemak vanuit dat jij geen overheidsinstantie bent. Dan ben je niks verplicht. Het is wel wijs om te gebruiken!

Waar alt tekst in WordPress te vinden?

In WordPress wordt je geconfronteerd met de Alt tekst wanneer je een afbeelding plaatst. De informatie wordt rechts van je afbeelding getoond. Wil je meer weten over beheer van je afbeeldingen lees dan dit artikel.

De alt tekst beslislijst

De wat? Ok, het is niet een hele sterke naam. Het is een vertaling van "The alt tekst decision tree". Ik moest er iets van maken. Wanneer je voor de keuze staat om een alt tekst goed in te vullen kun je gebruik maken van de "alt tekst beslislijst". Hierin kun je stap voor stap bepalen of je de alt tekst wel of niet moet invullen en wat je moet invullen. Bekijk hier de lijst in het Engels of hier via google translate in het Nederlands.

Situaties voor alt tekst

Je doet er goed aan om de alt tekst te gebruiken wanneer:

  1. er tekst in je afbeelding staat.
  2. je afbeelding gebruikt wordt om een link naar een andere plek te maken bv afbeelding van "vorige" en "volgende" pijl geef je alt="Vorige pagina" en alt="volgende pagina" mee.
  3. je afbeelding echt betekenis aan de huidige pagina geeft.

SEO en alt tekst

Voorop staat dat je niet moet gaan proberen trucjes uit te halen! Gooi de alt tekst maar vol met woorden zodat zoekmachines het wel ergens oppakken. Dit kan leiden tot negatieve gevolgen voor je site. Gebruik je alt-tekst zoals in de beslislijst uitgelegd wordt en je zult zien dat je site ook nog eens beter gevonden wordt. Lees dit artikel op de site van Yoast om nog meer te weten te komen over wat je kunt doen.

Waarom zou ik de alt tekst gebruiken?

Het is vooral handig voor mensen met een beperking. Denk hierbij vooral aan blinden & slechtziende. Wanneer jouw afbeelding echt iets toevoegt aan je pagina dan moet je dat ook vermelden. Stel je hebt een plaatje met iemand daarop die wijst naar een appel. Dan is het verstandig om in je alt tekst te beschrijven "persoon die wijst naar appel".