"Men" zegt altijd dat blogberichten schrijven zo veel werk is. In de tussen tijd schrijven we wel berichten op facebook & twitter en uploaden we wel foto’s naar instagram en pinterest. Ik leg je uit hoe je een blogbericht schrijft en deze overal makellijk kan recyclen en dan ook nog eens mensen naar je website krijgt.

1. Waarom schrijf je een blogbericht?

Blog of nieuwsberichten schrijf je omdat het een meerwaarde voor je klanten heeft! Een andere reden zou zinloos zijn. Per slot van rekening gaat je website om zoveel mogelijk je klant te informeren. Daarnaast is het een uitgesproken plek waar je een stuk persoonlijk nieuws kan schrijven. Nergens anders in je site kan dat. Hou wel in de gaten dat het meerwaarde voor je klant moet hebben.

2. Schrijf een bericht in WordPress

In WordPress heb je, als je inlogd, aan de linkerkant het menu onderdeel "Berichten" staan. (Leer hier de basisindeling van WordPress. Klik op "Nieuw bericht" en je kan inweze gaan typen. (Leer hier hoe je met de teksteditor omgaat) Als je klaar bent klik je op "Publiceren" en dan heb je een bericht geschreven. Meer is het niet ;-).

3. Waarom delen op social media?

BIjna iedereen zit tegenwoordig wel iets op social media te doen. Ik gebruik bijvoorbeeld een facebook pagina voor delen van gratis spullen, evenementen, aanbiedingen etc. Op pinterest doe ik inspiratie op voor nieuwe sites, mijn tuinvijver, hoe ik mijn fiets onderhoud, hoe ik een eigen werkbank maak etc. Twitter gebruik ik om te weten of er een plugin is geupdate, is er een nieuwe training bij Lynda.com etc. Enfin ieder heeft wel een dingetje op social media.

Het is dus een medium waar je de aandacht van mensen kan pakken op jouw vakgebied. Wanneer jouw blogbericht echt iets te bieden heeft kan het zo maar gebeuren dat je "viral" gaat. Je bericht wordt dan steeds weer door andere gedeeld.

Maar je begrijpt dat je dan echt zinvolle dingen moet delen. Echt persoonlijke dingen zoals dat Oma met je dochter naar de dierentuin is gegaan heeft niet veel zin. De kunst is dan ook dat je kijkt en luistert naar wat je klant wil. Waar is hij/zij mee bezig in jouw vakgebied? En daar komt een stukje klanten kennis bij kijken.

4. Automatisch delen via social media

WordPress heeft een aantal plugins die er voor zorgen dat je bericht automatisch gedeeld wordt voor Facebook, twitter, Linkedin etc. Je schrijft een bericht en geeft dan aan dat je dit wilt delen in het berichten venster. Neem contact op als jij dit ook ingebouwd wilt krijgen en het delen van je berichten nog makkelijker wilt hebben.

5. Deel je bericht via een Nieuwsbrief

Ik werk graag met MyMail nieuwsbrief plugin. Het heeft zo veel mogelijkheden en alles is geintergreerd binnen wordpress. Je kan via deze plugin heel makkelijk een bericht in je nieuwsbrief linken en een autoresponder aanmaken. Dit is een automatische manier van nieuwsbrief & kennisgeving versturen door de plugin.

Voorbeeld

Stel je houdt een blog bij op je site. De autoresponder kan zo worden ingesteld dat, wanneer er bijvoorbeeld 4 nieuwe berichten geschreven zijn in een periode, er automatisch een nieuwsbrief verstuurd kan worden. Hij pakt dan vanzelf de intro tekst, de uiteglichte afbeelding & de link naar het bericht. In de onderstaande afbeelding zie je een kennisbank bericht van me die ik in de nieuwsbrief heb gelinkt.

6. Deel je bericht in facebook

Wanneer je een bericht hebt geschreven dan ga je recyclen. Met recyclen bedoel ik dat je het bericht via social media gaat delen. In Facebook gaat dit heel makkelijk.

 1. Kopieer de url van je blogbericht.
 2. Plak deze link in facebook
 3. Nu zie je in een popupvenster een intro tekst verschijnen en, als je een afbeelding had geplaatst in de "uitgelichte afbeelding", ook een bijbehorende afbeelding. Zie je dit niet dan kun je met deze tool kijken wat er mis gaat in Facebook.
 4. Heb je meerdere afbeeldingen geplaatst dan kun je onderin het popup venster een keuze maken.
 5. Is alles klaar dan klik je op "Publiceren".
 6. Je recycle actie is gedaan, bravo!

7. Deel je bericht in Linkedin

Nu in Linkedin

 1. Kopieer de url van je blogbericht.
 2. Plak deze link in linkedin "Share an article, photo or update.
 3. Nu zie je in een popupvenster een intro tekst verschijnen en, als je een afbeelding had geplaatst in de "uitgelichte afbeelding", ook een bijbehorende afbeelding.
 4. Is alles klaar dan klik je op "Post".
 5. Je recycle actie is gedaan, bravo!

8. Deel je bericht in Twitter

Met twitter kun je vooral korte berichtjes delen. Maar je kan natuurlijk via een link je bericht erbij plaatsen. In mijn voorbeeld bericht gaat het om mobiele site indeling.

 1. Mijn tweet wordt dan ook "Mobiele site indeling belangrijker dan Desktop"
 2. dan link ik naar mijn bericht op mijn site. Maak de link lekker kort met Bitly. hierdoor verbruik je minder karakters.
 3. Vervolgens kies ik mijn foto, deze wordt niet automatisch gelinkt.
 4. Klik op tweet om hem te plaatsen.
 5. Voila!

9. Tip van klanten

Debora: "Als je iets op een social media kanaal deelt moet je goed letten op wat je deelt. Soms is iets beter geschikt voor Facebook, soms voor Linkedin etc.

Inhoudsopgave