Je kan altijd met webmail op elke plek ter wereld je mail accounts bekijken. Webmail is een app die draait op je server en laat zien wat er op dat moment op je server aan mail staat.
Table of Contents
Toggle1. Wat is webmail?
Je gebruikt waarschijnlijk een mailprogramma zoals Mail, Thunderbird, Outlook etc om je mail te versturen en bekijken. Maar soms ben je ergens waar je geen eigen mobiel, tablet of computer hebt staan. Je kan dan op een vreemde computer via webmail toch bij je mail. Om dit te doen moet je wel je emailadres en het bijbehorende wachtwoord weten.
Wat je doet is eigenlijk rechtstreeks via de browser op je mailserver inloggen. Deze laat dan alleen van de gekozen mailaccount de mail zien. Het is dus niet zoals als Thunderbird, Outlook, Apple mail etc dat je meerdere accounts in een programma kan laten zien. Heb je meerdere accounts dan moet je elke keer met andere inloggegevens inloggen om die te kunnen zien. Webmail is geen verzameling van alle accounts zoals je in je mailprogramma gewend bent. Je kan alleen één account per keer bekijken.
Hieronder beschrijf ik per hosting wat de mogelijkheden zijn. Weet je niet welke je moet hebben neem even contact op of probeer https://www.jedomeinnaam.nl/webmail of https://webmail.xel.nl en vul je gebruikersnaam(emailadres) en bijbehorende wachtwoord in.
2. Webmail via Xel
Ga naar https://webmail.xel.nl/ en het inlogvenster ziet er als volgt uit. Je gebruikersnaam is je emailadres.
3. Overzicht webmail Xel
Wanneer je inlogt kom je altijd in je inbox terecht (zie afbeelding hierbeneden). Hier kan je de laatste mail bekijken. Nieuwe mail is dik gedrukt.
- Opstellen; hiermee maak je een nieuwe mail aan.
- E-mail; hiermee ga je naar je inbox.
3.1 Nieuwe mail versturen
- Afzender; vanaf welk mailadres verstuur je de mail. Dit is altijd je mail adres waarmee je hebt ingelogd.
- Ontvanger; dit is het mailadres van de ontvanger.
- Onderwerp; hier vul je een onderwerp titel in naar believe.
3.2 Mail beantwoorden
Wanneer je in de inbox op een mail hebt geklikt of hebt dubbel geklikt dan zie je de details van die mail. Hier kun je het bericht lezen en krijg je opties om deze mail te beantwoorden, door te sturen, te verwijderen, markeren etc. Dit doe je om op één van de opties (in het omkaderde vak) te klikken. Daarna zie je verschillende opties om je tekst te schrijven.
3.3 Opties en bijlage
- Bijlage toevoegen; voeg eenbestand toe als bijlage.
- Ontvangstbevestiging; een ontvangstbevestiging vanuit een e-mailprogramma; deze wordt vaak alleen verzonden als de ontvanger hier expliciet opdracht voor geeft.
- Afleveringsbericht(DSN); De ontvangstbevestiging vanuit tussenliggende mailservers met behulp van een DSN. Deze ontvangstbevestiging geeft zekerheid over de aflevering van de e-mail op de mailserver van de ontvanger, maar geeft niet aan of de e-mail daadwerkelijk is gelezen.
- Prioriteit; welke prio heeft het bericht. Hiermee geef je aan of iets heel belangrijk is of niet.
4. Vakantieberichten
Ga je op vakantie of ben je er even tussenuit? Geen probleem geef door welk automatisch bericht je ingesteld wilt hebben en ik plaats hem voor je.
5. FAQ
5.1 Is het veilig
Webmail maakt gebruik van SSL voor een beveiligde gegevensoverdracht. Je merkt hier niets van, maar de verbinding met de mailserver is wel beveiligd.
5.2 Hoe groot mag bijlage zijn?
Webmail ondersteunt bijlagen tot een grootte van 20MB (totaal).
6. Problemen
- Wat betekent de melding You must be logged in to access this page?
- Je browser moet cookies accepteren om te kunnen inloggen op Webmail. Als je deze melding krijgt komt dat waarschijnlijk omdat je browser geen cookies accepteert. Wijzig de instellingen van je browser om in te loggen op Webmail.
7. Webmail bij Easyhosting
Afhankelijk van je instellingen kun je onderdelen in Nederlands of Engels tegenkomen. Wil je dit veranderd zien dan kun je contact opnemen via de mail
- Ga naar (met www of zonder www!) https://www.jedomeinnaam.nl/roundcube
- Vul je emailadres in.
- Vul je wachtwoord in.
7.1 Instellingen Roundcube
Instellingen kun je gebruiken om de webmail naar je hand te zetten. Je kan hier bv de taal instellen, mailbox weergave, berichtweergave en veel meer.
7.2 Gebruikersinterface
Om de taal aan te passen ga je naar Instellingen/Gebruikersinterface/Taal
- Klik op dropdown menu en kies je taal. In het voorbeeld is er gekozen voor "Dutch(Nederlands)
- Klik dan op "Opslaan"
7.3 Adresboek
In het adresboek kun je je contacten opslaan.
- Om adressen te importeren klik op "importeren"
- Om adressen te exporteren klik op "exporteren"
- Klik op een contact en dan op "opstellen" om een mail naar die persoon te sturen.